torsdag 17. februar 2011

Doktor Glas av Hjalmar Söderberg


Denne gangen har jeg lest en skikkelig klassiker. Boka kom i 1905 i Sverige. Jeg leste om denne boka på en blogg her inne for et par år siden, etter det har den vært av og på lista mi over bøker jeg har lyst til å lese (som er forferdelig lang). Men så leste jeg et sted at den nye boka til Kerstin Ekman "leker" seg med romanen Doktor Glas. Siden Kerstin Ekman er en av mine yndlingsforfattere, tenkte jeg at nå bare må jeg lese den.


Boka handler om Tyko Gabriel Glas. Han er 35 år og arbeider som lege i Stockholm. Vi skjønner ganske fort at Glas er en ensom mann. Han lever og bor alene, har aldri vært sammen med det annet kjønn. Men har likevel sterke følelser overfor Helga, som er gift med en prest, Gregorius, som hun ikke er glad i. Hun har imidlertid et forhold til en annen mann. Glas klarer å overbevise seg selv om at han må drepe presten Gregorius for å slippe Helga fri. Det gjør han også, og kommer fra det uten at noen skjønner hva som har skjedd.


I den utgaven jeg leste har Henning Hagerup skrevet et bra etterord. Der sammenligner han Glas med både Raskolnikov og Therese Raquin, men Glas ligner ikke på noen av disse.


Dette er ei bok som egner seg for et langt innlegg, for den kan tolkes og tolkes. Jeg skal nøye meg med å skrive at den handler om ensomhet, og om hvor ensom det går an å bli. Det er slik sett en veldig trist bok. Men måten Söderberg skriver på er så interessent. Korte, knappe setninger og ingen ord for mye. Vi, leseren blir på en måte Glas' fortrolige, det er jo bare vi som vet om mordet og det skaper en merkelig holdning både til Glas og til boka. Jeg kan ikke huske å ha lest noe lignende.


Les denne klassikeren, den fortjener mange lesere.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Å, den var så fin! Det var fint å lese om den igjen. Jeg har skrevet om den her: http://knirk.wordpress.com/2010/11/03/doktor-glas-hjalmar-soderberg/

Liv sa...

Hei Knirk
Da var det sikkert der jeg leste om den, og fikk lyst til å lese den. Beklager at jeg ikke husket det. Skal rette det opp.

Bai sa...

Denne boka er ein av mine favorittar også! Eg kan anbefale Gregorius også, som er ei bok som ser ting frå ein anna synsvinkel. (Eg har kjøpt Helga-boka også, men den har eg ikkje fått lese). http://boklesebloggen.blogspot.com/search/label/Av%20Bengt%20Ohlsson

Anonym sa...

Oj, egen bloggpost - takk takk. Er det samme forfatter som har skrevet Gregorius, mon tro?

Unknown sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Liv sa...

Hm. Dette var interessent! "Gregorius" hadde vi jamme i hylla her, skrevet av Bengt Ohlsson. Helga sin versjon var det litt værre med, ser ut som vi må til Sverige for å låne den.
Tusen takk, Bai, for tipset. Og Knirk: skulle bare mangle.