mandag 19. januar 2009

Lykken i livet av Ömer Züifü Livandeli


Det har kommet svært mange gode bøker fra de arabiske land de siste årene. Denne gangen er det ei bok fra Tyrkia. Livandeli er født i 1946 og en kjent kulutrpersonlighet i Tyrkia. Dette er første boka på norsk.


Boka handler har tre hovedpersoner. Den første og nok den viktigste er Meryem. Da hun er 17 år blir hun voldtatt av onkelen sin. Men siden det er hun som fører skam over familien blir hun satt i en møkkakjeller for å ta livet sitt. Men det gjør hun ikke. Den andre hovedpersonen er Cemal. Han er søskenbarnet til Meryem og da han kommer tilbake fra militærtjenesten får han i oppgave å ta livet av jenta. Men det må skje utenfor landsbyen. De drar til Istanbul. Den tredje hovedpersonen er professoren Irfan. Han finner plutselig ut at han ikke har gjort noe som helst i livet sitt og leier en selbåt og drar ut i Egeerhavet. Tilfeldigheter vil at disse tre møtes. en bok Det virker som den gir et godt bilde av dagens Tyrkia. Folk blir slitt mellom øst og vest, nye tider og gamle tider, ny kultur og gamle skikker. Uten å røpe for mye skjer det en utvikling med Meyem som er svært spennende å følge.


Jeg har lest mange bøker fra arabiske land. Denne fra Tyrkia syns jeg var veldig god og det er ikke vanskelig å anbefale den videre.

Ingen kommentarer: