mandag 27. april 2009

Et hav av valmuer av Amitav Ghosh


Den forrige boka til Ghosh "Tidevannslandet" fra 2006 likte jeg svært godt. Det var en flott bok fra en spennende del av verden. Årets bok heter "Et hav av valmuer".


Denne boka har mange hovedpersoner. Vi får forhistoriene til alle sammen før de til slutt havner på samme båt "Ibis" på veg til Mauritius. Tida er på 1830-tallet i India. Engelskmennene sitter med makta og tjener seg rike på opiumshandel. Fattige bønder blir tvunget til å dyrke opium, bare for å bli enda fattigere. En av hovedpersonene er Deeti. Hun ble i ung alder giftet bort til et opiumsvrak, voldtatt av broren hans på bryllupsnatta fordi den nye ektemannen ikke var istand til det. Etter at mannen dør blir Deeti røvet fra bålet av Kalua, en mann som Deeti tidligere hadde hjulpet. De får en ny sjanse. En annen spennende person er Paulette. Etter at moren hennes døde vokste hun opp sammen med sin biologfar og lærte det meste av ham, unntatt bibelen. Da også faren dør blir hun tatt hånd om av engelsk familie, der faren selv tar seg av å lære Paulette bibelen - på en merkelig måte. Paulette har en innfødt barndomsvenn, Jodu. De to hadde lekt sammen gjennom hele barndommen - ingenting visste de om klasse- og raseskiller. Nå når de er snart voksne får de erfare det på kroppen. En annen viktig hovedperson er Zachary. Han hadde også vært med båten til India og steget raskt i gradene ettersom de høyere offiserene døde.


Vel ombord i båten topper handlinga i boka seg. Her kommer alle nærmere hverandre og det forsterker både probleme og samværet ombord.


Boka er oversatt fra engelsk og det er svært mange indiske navn og begrep i teksten. Det ble svært komplisert å holde greie på alt, det vi si at det greier en ikke. I tillegg er mange personer tillagt merkelige norske dialekter. Det syns jeg ikke om. Ghosh er en stor nok forfatter til at vi oppfatter folks karakter. Dessuten er det alltid utkantdialekter som blir brukt til å karakterisere en som er litt rar, aldri vanlig bokmål. Dette gjorde at boka ikke var så lett tilgjengelig som "Tidevannslandet".


Men for all det. Det er ei god bok som jeg absolutt vil anbefale andre å lese. Som et pluss kan nevnes det vakre forsidebilde, lekkert!

Ingen kommentarer: