onsdag 16. desember 2009

Uhellet av Friedrich Dürrenmatt


Dette er første boka jeg leser av forfatteren Dürrenmatt som blir sett på, sammen med Max Frisch de to store innen sveitsisk litteratur. Boka kom ut i 1956, og først nå oversatt til norsk av Finn Iunker.

Denne tynne romanen, eller lang novelle kanskje handler om Alfredo Traps. Han er reisende selger, som etter et biluhell må overnatte i en liten landsby. Det viser seg at alle hotellene er fulle, så han får overnatte gratis hos en eldre mann i landsbyen. Denne eldre mannen skal seinere ha tre andre menn på middag og Traps blir invitert. Det viser seg at disse fire gamle pensjonistene er tidlligere henholdsvis dommer, statsadvokat, forsvarer og bøddel. De har en selskapslek. Det er å føre en rettsak. Den første gamle mannens gjester blir de tiltalte - hvis de vil. Traps går med på dette med et åpent sinn. For han har jo ikke gjort noe galt.

Boka handler egentlig om ganske mye. Men kanskje først og fremst om ansvar og skyld. Uansett var det ei spennende bok. Jeg ser at noen kaller det en kriminalroman. Det tror jeg ikke at jeg vil. Men at den er spennende skrevet, det er sant. God bok!

Ingen kommentarer: