mandag 14. desember 2009

Utsikten fra Castle Rock av Alice Munro


En ny novellesamling fra Alice Munro. Denne boka har, selv om det er en novellesamling, sterke selvbiografiske trekk. Samlingen er delt i to. Første del handler om familien til Munro som kom fra Skottland og emigrerte til Canada tidlig på 1800-tallet. Vi får et innblikk i livene deres før de dro. Vi får høre om hvordan de livberga seg de første årene i det nye landet. Andre del handler om Allice Munro sitt eget liv og tida fra 1940-tallet og fram til i dag. Vi får bli med på Munro's klassereise og de første spede forsøkene i kjærlighetslivet, bl.a.

Det er mye gjenkjennbart i disse novellene. Alice Munro er en novelles mester og det syns jeg kommer godt fram i disse fortellingene også. Hun knytter første del elegant sammen med del to. Siste novelle handler bl.a. om geologien i området hun vokste opp i - dermed har hun knyttet hele samlingen sammen fra Skottland.

Munro har et godt språk. Det gjør godt å lese bøkene hennes. Jeg vet ikke helt hva som gjør dette til stor litteratur, men det må være det allmenngyldige i dem. Uansett: les!

Ingen kommentarer: