mandag 15. mars 2010

Leopardens dans av Lieve Joris


Lieve Joris er en belgisk reisende forfatter. Hun har skrevet bøker fra mange steder, bl.a. fra Midt-Østen. Kongo, der denne boka kommer fra kjenner hun godt. Både fordi besteforeldrene hennes bodde der en tid og fra tidligere reiser i landet.


Vi kommer inn i handlingen akkurat da Mobutu er blitt styrtet av opprørslederen Kabila. Kongo har blitt svært vanstelt og Kabila hilses med glede. 16 måneder seinere er de fleste ikke fornøyd med Kabila og det er forsøk på å styrte han. I løpet av disse 16 månedene reiser Joris gjennom landet og det er det vi får høre om i boka.


Joris har en utrolig evne til å komme i kontakt med folk og vi får godt innblikk i Kongos hsitorie gjennom menneskene hun møter. Det er stemmene til de hun møter vi får høre, bare ens jelden gang kommenterer Joris selv. Denne vinklinga gjør boka interessent å lese. Vi får høre om så mange hendelser fra flere sider. Det er ikke alltid like lett å henge med. Det er mye folk og mange fraksjoner. Og for oss som ikke er så kjent i Kongo kan det bli litt mange navn, både på folk og på områder. Hvis man skal ha skikkelig utbytte av denne boka, må den leses med atlas og oppslagsverk ved siden av. Det gjorde ikke jeg, men jeg syns det var svært nyttig å lese boka likevel.

Ingen kommentarer: