mandag 7. juni 2010

Elskede Sputnik av Haruki Murakami


Siden jeg er stor fan av Murakami, venter jeg svært spent på hans nye bøker. Han skuffer svært sjelden og heller ikke denne gangen.


Boka handler om Sumire. Hun er 22 år og har sluttet på universitetet for å skrive. Hun har en god venn K, som hun forteller alt til og som deler hennes interesse for litteratur. K er forelsket i Sumire, men hun gjengjelder dessverre ikke hans følelser. Helt plutselig forelsker Sumire seg i en kvinne som 17 år eldre. Miu er en rik, gift forretningskvinne og hun ansetter Sumire. De to drar til Europa for å gjøre avtaler med vinbønder. Til slutt havner de på ei gresk øy for å slappe av noen dager. Der utvikler vennskapet mellom de to kvinnene seg - de blir hverandres fortrolige.


Ja, så skjer det en del merkelige ting, som det bestandig gjør i Murakami sine bøker. Men jeg vil ikke røpe mer av det som hender.


Ingen syns jeg Murakami har skrevet en svært vakker bok. Han har et språk som flyter lett, det er mye å kjenne seg igjen i. Som vanlig er det også denne gangen med overnaturlige hendelser.


Jeg tror Murakami er en forfatter som vil mye, og det er mye som kan tolkes ut av denne boka. Det jeg tror han vil denne gangen er at vi må passe på å leve med hele oss, kjenne på våre innerste følelser. Vi må ikke bare flyte avgårde og tro at slik er livet. Vi har alle muligheter og muligheter til å ta valg.


Fortsatt tror jeg at "Kafka på stranden" er den beste boka han har skrevet, men denne er jammen nesten like god.


Håper mange, mange får øynene opp for Murakami.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ah, denne skal virkelig leses. Jeg gleder meg!!

Liv sa...

Ja, gjør det! Det skal bli spennende å høre hva du syns.

Bokelskerinnen sa...

Fin blogg du har :)
Kjenner flere som er begeistret for Murakami. Ser ellers frem til å lese anmeldelsen din av "Gifttreet". Jeg anskaffet meg den i helgen, men bortsatt fra "blurbs" på boken, har jeg ikke lest så mange anmeldelser om den enda.

Liv sa...

Til Bokelskerinnen
I lige måte, spennende blogg du også. Du har lest "Noen kjenner mitt navn", den står høyt på lista mi nå i sommer. Håper jeg rekker den. Ellers er jeg også spent på "Gifttreet". Har såvidt begynt etter anbefaling fra ei jeg stoler på.