tirsdag 23. november 2010

Krabbeskipet av Takiji Kobayashi


Denne boka kom ut i Japan i 1929. I 2008 fikk den på ny aktualitet og i den forbindelse ble den oversatt til norsk, den boka kom ut i 2010.
Boka handler om folkene og forholda de lever under på et krabbefabrikkskip. De fisker krabber helt nord for Japan, opp mot Russland. De jobber og lever under helt forferdelige forhold. Flere dør og veldig mange blir syke. De får lite mat og dårlig lønn. Samtidig tjener skipseierne enorme summer.
Vi følger ikke enkeltpersoner, det er en kollektivroman. Det er sjelden å lese en så god kollektivroman. De som får navn, gjør det når de dør.
Boka har et tydelig program. Det skjønner vi fort. Men det gjør liksom ingenting. Det er en god historie, selv om det er mye vondt i boka. Og grepet med ikke å ha hovedpersoner, gjør at det er hva som skjer som blir spennende.
Boka er godt skrevet og jeg syns det var interessent å lese om fabrikkarbeiderne i Japan på 1920-tallet. Boka ha både forord og et langt etterord. Det gjør boka enda mer interessent, fordi Japan er så langt unna og mye er forskjellig fra vår kultur.
Så les boka! Les nok en av de perlene som aldri når forsidene i media, men burde vært der!
Ingen kommentarer: