torsdag 29. september 2011

Madame av Antoni LiberaDenne vinteren har bokgruppa mi tenkt å lese litt polsk litteratur. Vi startet frisk ut med Madame.


Boka kom ut i 1998, men handlinga er lagt til 60-tallet i Warszawa. Hovedpersonen er navnløs og 18 år. Han går siste året på gymnaset. Vår hovedperson er nok en spesiell person, svært intelligent og ikke helt på linje med sin medelever. Han prøver seg både på teater og som jazzmusiker og lykkes forsåvidt med det. Men regimet i Polen er ikke slik at det er plass til å tenke anderledes.
Det store poenget med denne boka er likevel hovedpersonens altoppslukende forelskelse i frankslæreren sin. Hun er en vakker dame på 32 år. Han bruker all tid på å finne ut om historien hennes og hvor hun bor, hvem hun er sammen med på fritida og mye mer. Det blir som en besettelse for han.
Dette er ei bok som det tok tid å lese. Et konservativt språk og mange historier inni historiene, han drømmer seg stadig bort og vi følger med i tankene og drømmene hans. Boka ga et svært godt bilde av Polen på 60-tallet. Noe vi forsåvidt visste om, men det var greit å få en bekreftelse på det. Hovedpersonen i boka var såpass spesiell at det var vanskelig å følge med i svingene av og til. Han dro det litt langt ut for å si det sånn.

Ingen kommentarer: