torsdag 29. september 2011

Madame av Antoni Libera



Denne vinteren har bokgruppa mi tenkt å lese litt polsk litteratur. Vi startet frisk ut med Madame.






Boka kom ut i 1998, men handlinga er lagt til 60-tallet i Warszawa. Hovedpersonen er navnløs og 18 år. Han går siste året på gymnaset. Vår hovedperson er nok en spesiell person, svært intelligent og ikke helt på linje med sin medelever. Han prøver seg både på teater og som jazzmusiker og lykkes forsåvidt med det. Men regimet i Polen er ikke slik at det er plass til å tenke anderledes.




Det store poenget med denne boka er likevel hovedpersonens altoppslukende forelskelse i frankslæreren sin. Hun er en vakker dame på 32 år. Han bruker all tid på å finne ut om historien hennes og hvor hun bor, hvem hun er sammen med på fritida og mye mer. Det blir som en besettelse for han.




Dette er ei bok som det tok tid å lese. Et konservativt språk og mange historier inni historiene, han drømmer seg stadig bort og vi følger med i tankene og drømmene hans. Boka ga et svært godt bilde av Polen på 60-tallet. Noe vi forsåvidt visste om, men det var greit å få en bekreftelse på det. Hovedpersonen i boka var såpass spesiell at det var vanskelig å følge med i svingene av og til. Han dro det litt langt ut for å si det sånn.

fredag 16. september 2011

Solar av Ian McEwan




Denne boka har jeg hørt som lydbok. Lurer på om jeg ikke klarer å konsentrere meg like mye om enn lydbok som en vanlig bok. Derfor blir kanskje ikke boka like god? Det lurer jeg på.



Boka handler om fysikeren Michael Beard, nobelprisvinner og kvinnebedårer. Boka handler egentlig om hans store fall - både yrkesmessig og privat. Etter han fikk nobelprisen har han egentlig ikke tenkt en ny tanke. Han låner bort navnet sitt til institusjoner og holder foredrag.


Da hans femte kone vil gå fra ham, føler han seg for første gang lurt. Samtidig oppdager han at en av hans medarbeidere har en god tanke om hvordan bremse global oppvarming. Dette bruker han i et stort prosjekt i Amerika. Dagen før priosjektet skal settes i gang innhenter fortiden Beard.


Jeg likte egentlig ikke boka. Beard er en ufordragelig person. I utgangspunktet trodde jeg den handlet mer om å jobbe med global oppvarming enn det den gjorde. Siste setninga i boka gjorde meg likevel bløt, så kanskje boka bør få en sjanse hos flere.