onsdag 16. september 2009

Anna Karenina av Leo Tolstoj


Da er jeg ferdig med 3 bind av Anna Karenina. Jeg syns man skal ha lest sine klassikere og jeg prøver å få med meg et par i året. Denne høsten var det altså Anna Karenina sin tur. Dette er ei bok som alle litteraturinteresserte kjenner til, kanskje også mange har sett filmen.

Anna Karenina kom ut rundt 1870. Den handler om Anna Karenina som forelsker seg i Vronskij mens hun fortsatt er gift med Karenin. Det blir et heftig kjærlighetsforhold, de flytter sammen og lever som ektefolk. Det er særlig vanskelig for Anna som må etterlate sønnen sin hos sin mann. Anna blir en utstøtt i det aristokratiske miljøet de tilhører. Vronskij kan stort sett leve som han har gjort, selv om han må legge sin militære karriere på hylla på grunn av Anna.

Som en motsetning til disse to møter vi Kitty og Levin. Disse to skal visstnok ha mange selvbiografiske trekk fra Leo Tolstoj og konen hans Sonja. De har et helt annet kjærlighetsforhold. Levin er en mann med mange tanker. Vi følger hans tro og tvil gjennom hele romanen.

Vi får et svært godt innblikk i hvordan aristokratiet levde mitt på det nittende århundre. Kanskje ikke så rart det ble revolusjon. Det var nok de færreste, som f.eks. Levin som også tenkte på sine arbeideres ve og vel. Innimellom var det noen lange passasjer med diskusjoner. Disse gir helst mening som et tidsbilde.

Jeg skjønner godt at denne romanen er blitt kalt den store kjærlighet- og ekteskapsromanen. Tolsjoj er en god forteller og må ha vært en klok mann. Jeg er glad jeg har lest boka, selv om jeg må innrømme at jeg strevde litt innimellom.

Nå skal jeg ta med meg filmen hjem og se Greta Garbo spille Anna. Det gleder jeg meg til.

5 kommentarer:

Karin sa...

Anna Karenina var min første (russiske) klassiker. Leste den da jeg gikk på videregående og likte den veldig godt. I motsetning til Krig og fred derimot, den har jeg prøvd så mange ganger å komme gjennom, men har aldri kommet mer enn halvveis. En venn sa at jeg burde tegne et kart over alle personene som ble introdusert, men etter å fylt ut et ark så ble jeg bare oppgitt... Har du lest den?

Filmen (Anna Karenina) er veldig fin også, gled deg!

Liv sa...

Hei
Nei, jeg har ikke lest "Krig og fred". Den er en av de få bøkene jeg har lagt fra meg. Anna Karenina er omstendelig den også, men ingenting i mot "Krig og fred". Så jeg tror jeg gir meg med Tolstoj nå. Jeg har en del hull blant klassikerne, men tror jeg skal fylle den med noen andre. Ellers gleder jeg meg til filmen, ser du likte den også.

Anita sa...

"Anna Karenina" har jeg lenge hatt lyst til å lese også. prøvde en gang for maaange år siden, men da ga jeg opp. På tide å gjøre et nytt forsøk, kanskje?

Liv sa...

Ja, jeg syns absolutt du bør gjøre et forsøk til. Den var vel verdt det. Selv om vi alle har hørt mye om boka, er det noe annet å ha lest den. Som tidsbilde er den helt unik. Og for å forstå kjærlighetshistoria er det nok best å ha lest boka. Så lykke til!

Reidun sa...

Alternativt kan man høre på lydboka. Lastet ned den engelske versjonen på ITunes til kroner 7,50. Var litt vanskelig i startet å venne meg til leserstemmen og få med meg bokas innhold, men etterhvert gikk det så bra, at jeg har vanskelig for å legge den fra meg.