torsdag 3. mars 2011

Den motvillige fundamentalist av Mohsin Hamid


Boka handler om Changez, en pakistaner som kommer fra et velformuende familie i Pakistan. Han drar til Amerika, studerer på Princeton og går ut derfra som en av de beste elevene. Han får jobb som analytiker, også i sterk konkurranse fra mange andre. Han forelsker seg i Erika og alt ligger til rette for et rikt og godt liv i Amerika, som amerikaner.


Men så skjer 9/11 og tvillingtårnene rammes og livet til Changez tar en ny retning. Det at mange tar Changez for araber, gjør han ikke så mye. Heller ikke det at alle passkontroller tar lenger tid. Men det får Changez til å tenke. Da amerikanerne invaderer Afghanistan syns han at det er som de angriper en bror. Han begynner å se amerikanerne i et nytt lys.


Kjærligheten til Erika er en vakker historie. Hun klarer ikke å glemme sin døde kjæreste og får dermed ikke til å være kjæreste med Changez, selv om det er tydelig at hun liker ham svært godt.


Boka blir fortalt som en monolog. Jeg-personen i boka, Changez forteller historien sin til en amerikaner som sitter ved samme kafebord i Lahore i Pakistan. Innimellom flettes reaksjonene til amerikaneren inn. Changez prøver, med denne lange historien, å forklare hvorfor han har flyttet tilbake til Lahore igjen. Han er ingen religiøs fundamentalist, men prøver å forklare hvorfor han blir en fundamentalist - om ikke en religiøs en.


Dette var en svært anderledes bok enn det jeg hadde forventet med, selv om tittelen skulle tilsi at den var det. Det er en bok som mange bør lese. Den er en tankevekker, en bok man ikke blir så fort ferdig med.


Anbefales!

1 kommentar:

Bai sa...

Denne leste eg om i Morgenbladet forrige veke, og eg fekk veldig lyst til å lese ho.