onsdag 2. mars 2011

Mordets praksis av Kerstin Ekman


Denne boka handler om Pontus Revinge. Han vokser opp i et hjem der faren begår underslag, kommer i fengsel og han og moren må klare seg så godt de kan. Revinge får hjelp av morens elsker til å ta utdannelse som lege. Det Revinge ikke visste var at disse pengene ble betraktet som en lån. Revinge måtte slite i mange år for å nedbetale dette lånet. Som fattig lege tar han på seg å undersøke prostituerte. Der treffer han legen Johannes Skade og får jobb hos han. Selv om han ikke bor der, spiser han alle måtider sammen med familien Skade. Den består av konen Elsa og datteren Frida, som Elsa hadde fra før. Det tar ikke lang tid før Revinge syns Skade sender altfor lystige blikk på den 12 år gamle Frida. Revinge bestemmer seg for å ta livet av Skade. Han gir Skade gift slik at det ser ut som han har dødd av hjertestans. Det som skjer videre er at Revinge og Elsa inngår et proforma ekteskap for å ta vare på legepraksisen. Revinge er et skadeskutt dyr og evner ikke ha følelser for sine medmennesker, bortsett fra Frida, som han får et Lolita-forhold til uten å gjøre noe med det. Frida utdanner seg til sykepleier og får en venn i den kvinnelige legen Ida Tjørning. Hun finner Skades dødsfall mistenkelig, og Revinge prøver også å forgifte Tjørning, uten å lykkes.


I starten av boka møter Revinge forfatteren Hjalmar Søderberg via felles kjente. De to blir sittende å snakke om hvor enkelt det er for en lege å forgifte et menneske under dekke av en eller annen diagnose. Romanen begynner i året 1905, like før romanen "Doktor Glas" kommer ut. Da boken kommer ser Revinge at mye av det de snakket om og mye av det Revinge fortalte Søderberg er med i boken. Han ser seg selv som et forbilde for doktor Glas. Revinge er resten av livet opptatt av Hjalmar Søderberg og de møtes et par ganger til.


Jeg leste på forhånd at denne boka var en lek med boka Doktor Glas og leste den på forhånd. Mulig det var lurt, jeg vet ikke. Romanen Doktor Glas er svært godt skrevet, ville Kerstin Ekman gjøre det bedre? Nå er det ikke det Kerstin Ekman har gjort heller, men hun har lagt seg svært nær Søderberg i stil. Korte, knappe setninger og mye er felles mellom de to hovedpersonene Tyko Glas og Pontus. At Kerstin Ekman leker seg med Søderberg sin bok er helt sikkert. I motsetning til Glas, som har store kvaler med det han har gjort, er ikke Revinge det minste i tvil. Han er altså en morder av en helt annen kaliber enn Glas. Ekman går således lenger inn i problematikken.


Dette var en helt anderledes Ekmanbok enn det hun har skrevet tidligere. Det var en god bok, som absolutt gir en noe å tenke på. Og jeg håper mange vil lese den. Men for meg var det ikke hennes beste, bare nesten.

4 kommentarer:

labben sa...

Denne kjøpte jeg i forrige uke. Gleder meg til å lese den. Det blir forresten min første Ekman. Hvilke andre bøker av henne bør jeg lese? =)

Liv sa...

Da ville jeg begynt med "Hendelser ved vann" og så forsatt med serien Vargskinnet som består av tre bøker. De er veldig forskjellige fra "Mordets praksis". Det skal bli spennende å høre hva du syns ....

fjord sa...

Hendelser ved vann er en av mine ultimate favoritter, men jeg har aldri blitt i nærheten av like begeistret for noe annet Ekmann har skrevet.

Hva synes du om Vargskinnet da?

Liv sa...

Jeg har nok også likt "Hendelser ved vann" absolutt best. Men jeg likte også Varskinn-serien. Jeg liker godt måten hennes å skrive på og jeg syns det var spennende å lese om området rett innafor grensa til Trøndelag.