tirsdag 27. mars 2012

Barnepiken av Kathryn Stockett
Ja, dette var noe helt annet enn det jeg har lest om i de siste bøkene.


Handlinga er lagt til 1963/64 i Mississippi, altså sør i USA. Raseskillet var klart, rollene til de hvit og til de svarte var helt klare. Likevel er det noe i tida. Martin Luther King holder sin berømte tale, og Kennedy blir skutt.


Den hvite jenta Skeeter kommer tilbake fra college og oppdager at hushjelpen Constantine har sluttet. Det blir en stor sorg for Skeeter, for det er hushjelpen som egentlig har oppdratt Skeeter. Skeeter får seg en deltidsjobb i ei avis og skriver en spalte om tips og triks for husmødre. Men dette vet jo Skeeter ingenting om, så hun henvender seg til hushjelpen til en av sine venninner og får hjelp der. Slik begynner samarbeidet mellom den hvite Skeeter og svarte Abileen.


Vi får en veldig realistisk innføring i livene til svarte og hvite. Noe er som sagt på gang, Skeeter tar tak og skriver en bok om hvordan de svarte hushjelpene blir behandlet. Det er veldig mye tragisk, men også mye kjærlighet. Særlig mellom hushjelpene og de hvite barna.


Jeg syns det var en ny vinkling på rasekonflikten i USA, ei lett og god bok. Det var vanskelig å ikke bli berørt av denne. Jeg både lo og felte noen tårer, mens jeg hørte boka. Det er en varm og rørende fortelling. Nå skal jeg se filmen, det fikk jeg ikke gjort mens den gikk på kino.

4 kommentarer:

Mari sa...

Jeg har enda ikke fått sett filmen, men boken var så fin og hjertevarm. Det er så uvirkelig å tenke på hvor lenge det faktisk har eksistert et raseskille i USA.

astridterese sa...

Jeg syntes også det var en god bok, og en god historie. Jeg har også tenkt å se filmen.

Liv sa...

Jeg gleder meg til å se filmen, har bare hørt positivt om den også - akkurat som boka.

Mari sa...

Jeg har et håp om å få sett filmen sammen med min kjære mor og yngre søster en dag. Boken ble tredt over hodet på begge to av undertegnede, heldigvis falt den i smak.

Selv om vi kanskje ikke leser så alt for mange bøker i samme sjanger kunne jeg godt tenkt meg å ha deg med i min faste spalte "Bli kjent med". Har du sett den? Hvis ikke er den nyeste posten i serien her. Send meg gjerne et lite pip om det kunne være av interesse :-) Fant ingen e-postadresse jeg kunne kontakte deg på.