mandag 15. juni 2009

Drømmer fra Bunker Hill av John Fante


Bak på denne boka står det: Drømmer fra Bunker Hill er den siste av de fore bøkene i "The Saga of Arturo Bandini", hovedverket til John Fante, et av de store navnene i amerikansk litteratur: forfatternes forfatter, som han blir benevnt. Og som om ikke der var nok: Som om jeg hadde funnet gull på fyllinga!" ropte forfatterkollega Charles Bukowski.


Dette er altså ikke småtterier. Og det er den andre boka jeg har lest av Fante. Boka handler om Arturo som vil bli forfatter, han er 21 år gammel. Han har fått forskudd på noe han skal skrive og går ikke rundt og sulter lenger. Fante skildrer utrolig godt dette med å prøve å bli forfatter, både dette at du har så mye du vil si og på den andre siden total skrivesperre. Arturo Bandini kommer fra en italiensk/katolsk familie og hadde en streng oppvekst. Han nyter friheten i LA, men klarer ikke helt å utnytte tida. Bandini blir skildra veldig godt, han har både positive sider sider som vi liker, men kan også være ganske så bråkjekk og ufordragelig - i hele tatt menneskelig. Ikke så mye i denne som i den forrige boka, minner den om "Sult" av Knut Hamsun. Hamsun var også en av Fantes store forbilder. Det kan en godt se av teksten.


Jeg syns det er litt vanskelig å skrive om denne boka. Jeg likte måten den er skrvet på, alt er så helt inn til beinet. Tror ikke det er et eneste unødvendig ord i boka. Samtidig er hovedpersonen av og til så ufordragelig, men samtidig så menneskelig. Tror nok dette er en bok for spesielt interesserte. Den kom ut i 1982, men kom ut i Norge i fjor.

Ingen kommentarer: