mandag 4. oktober 2010

Gresshoppen og fuglen av Hanan Al-Shaykh


Denne forfatteren forteller moren sin historie. Moren kan hverken lese eller skrive, til tross for at hun er født i 1925. Men det er selve livshistorien til moren som er spesiell.


Kamila, som moren heter og familien hennes bor i Sør-Libanon. Faren forlater den lille familien og de er svært fattige. Da Kamila er 9 år flytter de til Beirut for å bo sammen med andre slektninger. Svært infløkte familieforhold, men med er stort samhold. Kamila blir som 11-åring forlovet med en onkel- uten å vite det. Da hun som 14-åring får sin første menstruasjon blir hun giftet bort for 10 gullmynter. Kamila vil absolutt ikke gifte seg for hun har møtt sin store kjærlighet Muhammad.


Uansett forblir hun gift i ca år og føder mannen sin 2 barn. Samtidig har hun et forhold til Muhammad. Kamila blir tilslutt skilt, men må da gi avkall på sine barn. Kamila føder 4 barn med Muhammad, før han blir drept i en bilulykke.


Dette er en bok om kvinneskjebner i Libanon. Det er på en måte spennende fordi det er så forskjellig fra vår kultur. Kjernefamilien her i Norge er svært fjernt fra storfamilien i Libanon. Noe har vi nok mistet på veien. Men jeg syns boka ble litt for enkel. Bak på boka står det at den er" en kompleks og krevende bok". Det syns jeg ikke stemmer i hele tatt. Jeg syns den ble litt for lettbeint, enkel og grei er min beskrivelse.

Ingen kommentarer: