onsdag 11. april 2012

Trollmannen fra Lublin av Isaac Bashevis Singer

Det ble ikke så mye lest i påska, men jeg kom da gjennom denne boka som vi skal ha i bokgruppa vår neste uke. Dette er nok ei bok som vi leser før vi skal til Polen. Denne gangen en utvandret polakk, men med handling fra Polen.


Isaac Bashevis Singer levde fra 1904 til 1991 og fikk Nobelprisen i litteratur i 1978. Trollmannen fra Lublin kom ut på norsk i 1980.

Boka handler om Jasja Mazur. I starten av boka er han hjemme hos kona si og sover ut etter mange uker på reise. Jasja er trollmann, blant annet. Men det er det han lever av. Han er også tankeleser, skeptiker, hypnotisør, utbryter (låser) og etterhvert blir han også en hellig mann.

Vi møter Jasja på høyden av hans karriere og blir med på hans fall og veien fram til han blir en hellig mann.

Singer er en gudbenådet forteller. Han slår opp et stort galleri av mennesker og gir oss et innblikk i samfunnet, både på landsbygda og i Warsawa på slutten av forrige århundre. Han gir oss et inntrykk av en mann som har fått alt som han vil. Han er på god fot med en gjeng kriminelle og han har flere forhold til andre damer gående. Men han holder seg ellers på den riktige siden av loven. Han bor i et jødisk samfunn, men er selv ingen aktiv jøde. Det er derimot hans kone.

På fallet hans nedover er det de religiøse grubleriene som tar over.

Som sagt er Singer en utrolig forteller. Det er utrolig rike fortellinger og gode personskildringer.

Jeg syns det er herlig å lese slike fortellinger. De gir meg utrolig mye og jeg har glede av bøkene i langt tid. Nå tror jeg at jeg har lest det meste av Singer, og han kan altså bare anbefales varmt videre. Bøkene hans blir ikke "gamle".

2 kommentarer:

astridterese sa...

Jeg leser for tiden The last wish
av polske Andrzej Sapkowski. Det er en fantastisk fantasy.
V hørtes også ut til å være en forfatter å få med seg, spesielt har jeg lyst til å lese Trollmannen fra Lublin. Takk for tips!

Beathe sa...

Har ikke lest denne boken....Jeg la meg til som følger siden jeg har lyst til å følge deg videre. Liker bokblogger:-)