onsdag 12. august 2009

Mann i mørke av Paul Auster


Dette er siste bok fra sommerlesinga mi - og kanskje den vanskeligste å skrive noe om. Paul Auster er en forfatter som jeg lenge har hatt lyst til å lese, og da valgte jeg den siste. Om det var rett, vet jeg ikke, men jeg kommer helt sikkert til å lese flere - selv om det var en utfordrende bok.


Boka handler om den 72 år gamle litteraturkritikeren August Brill. Han bor i samme hus som datter og datterdatter og prøver å komme seg etter en bilulykke. Datteren har en dramtaisk skilsmisse bak seg og hennes datter har mistet ekskjæresten sin i Irak og tar på seg all skyld for det. Om dagen ser Brill på film sammen med barnebarnet og om natta prøver han å sove. Men det får han ikke til. Istedenfor dikter han opp historier. Her blander han mye av det dramtiske som har skjedd i eget liv med enda mer dramatiske hendelser.


Brill lager på en måte en parallell verden. Her er hovedpersonen er Owen Brick som plutselig våkner opp i et svart hull, som han ikke kommer opp av. Det siste han husker er at han lå og sov sammen med kona si. På seg har han en uniform som han ikke kjennes ved. Det høres skyting og tunge kjøretøy. Det viser seg at det er borgerkrig i Amerika, presidenten heter fortsatt Bush. Men tvillingtårnene står. Brick får vite at han har en oppgave her i livet og det er å ta livet av den mannen som har diktet ham opp. Da vil denne parallelle verden slutte å eksistere.


Det tok ei stund før jeg skjønte poenget med denne boka. Paul Auster skriver godt og det gjør godt å lese språket hans. Innholdet var noe mer krevende. Og hva vil han med boka? Det er ikke så lett å svare på. Men han får sagt ganske mye om vår verden i den måten han har lagt opp boka på.


Denne boka skal vi ha i ei bokgruppe jeg er med i og jeg gleder meg til å diskutere den. Tror vi får forskjellig ut av denne boka og det er mye som kan diskuteres.

1 kommentar:

Unknown sa...

Hei!

Har du lyst til å være med på en bokbloggturné i høst!

Jeg sender ut samme bok til ulike bloggere, og så blir anmeldelsene publisert etter tur, fra lanseringsdato.

Send meg en mail her: http://www.cappelendamm.no/main/katalog.aspx?f=13&sendmessageto=U2027
så kan jeg sende deg mer info :)

Med vennlig hilsen fra
Nina Aalstad.