tirsdag 25. august 2009

Mengele zoo av Gert Nygårdshaug


I helga var vi på kjøretur til Bergen og da hørte vi på Mengele Zoo. Siden boka vant kåringa av norges beste bok noensinne på Lillehammer i 2007 har jeg tenkt å lese den boka. Og nå har jeg altså hørt den. Boka er skrevet i 1989.


Boka handler om Mino Aquiles Portoguesa. Han vokser opp i en liten landsby i regnskogen i Sør-Amerika. Mino lærer å fange sommerfugler av faren sin, som han i sin tur selger preparert videre. Mino som nå er 10 år, går en dag ut i regnskogen for å fange sommerfugler. Da hører han helikoptre og skyting. Han går ikke hjem før det har blitt stille og da er hele landsbyen utradert. Mino gir seg i veg innover i regnskogen. Etterhvert møter han magikeren Isidoro. Han tar seg av Mino til han blir ca 14 år.


I løpet av årene har de spart seg opp en del penger og da Isidoro dør kjøper Mino et hus. Der møter han Maria, som blir Minos store kjærlighet.


Det er Mino, sammen med tre venner som danner "Mariposa-gruppa". De dreper mange mennesker over hele verden som er med på å ødelegge regsnskogen. Det er dette boka egentlig handler om. Den er en vekker i det som skjer der.


Det er jo helt grusomt det som skjer i boka. Men alt fra første side har vi som leser fått sympati for Mino, og det er vanskelig å slippe det utover i boka.


Nygårshaug er sterkt kritisk til det som skjer i Sør-Amerika, med all ødeleggelsen av regnskogene. Vi skjønner at det er en forfatter med et sterk engasjement som har skrevet denne boka. Og jeg må si at jeg fikk lyst til å lese de andre bøkene han har skrevet om dette tema. Og kanskje andre bøker også.


Og nå har det blitt enda viktigere å passe hva man kjøper - ingenting fra regnskogen - det er sikkert!

Ingen kommentarer: