søndag 11. april 2010

Arven av Sahar Khalifeh


Ja, endelig en humoristisk roman fra Midt-Østen.


Boka handler om amerikanske Zaina, som har fra Midt-Østen og mor fra Amerika. Moren reiste fra dem ganske tidlig og Zaina rømmer fra faren sin da hun blir 15. Zaina lever et helt vanlig amerikansk liv, men syns det er noe som mangler. Hun savner å finne ut mer om røttene sine og drar tilbake der hun vokste opp - i New York, men finner ingen der som husker faren.


Så får hun brev fra en onkel i Midt-Østen at hun må komme dit for å gjøre krav på arven sin etter faren. Zaina drar og havner midt i en palestinsk landsby.


Her skjer det utrolig mye. Det virker som de som bor her, har og gjør mer av alt. De bor veldig tett og alle vet alt, og kanskje enda litt. Det er voldsomme følelser i sving, både kjærlighet og hat. Ingen legger to fingre imellom når de uttaler seg - kanskje bortsett fra onkelen til Zaina. "Min kloke, gamle onkel".


Delvis er Zaina fortelleren, delvis en allvitende forteller. Landsbyen og livet blir skildret med varme og humor. Jeg virkelig koste meg med boka, og humra og lo flere ganger. Det var litt deilig å lese ei lett bok om livet der. Selvsagt er det tragedier i denne boka også, men som en del av livet.

Ingen kommentarer: