lørdag 10. april 2010

Mørkets hjerte av Joseph Conrad


"Mørkets hjerte" er ei bok som jeg lenge har tenkt å lese. Den blir ofte referert til, bl.a. også i den boka vi skal ha i bokgruppa mi neste gang "Leopardens dans".

Boka kom ut i 1902 og forfatteren hadde selv vært kaptein på en elvebåt opp Kongoelva. Så det er førstehåndkunnskap vi får delt med oss.

Boka handler om kaptein Marlow som skal til den innerste stasjonen til et belgisk foretak langs Kongoelva. Der skal han levere varer til Kurtz. En forretningsmann som gjør det så mye, mye bedre enn alle andre. Mesteparten av boka handler om reisa innover Kongoelva.

Boka er altså skrevet i 1902 og Marlow framstår som rasist, i første omgang. Men så ved ettertanke vet vi hva slags tankegods han har med seg, skjønner vi etterhvert at han er mer humanist. Dette blir en reise som forandrer Marlow for alltid.

Boka var interessent å lese også i dag, og jeg skjønner nå hvorfor den har blitt en klassiker. Tankegods om hva et menneske er og hva som er viktig blir en aldri ferdig med. Boka beskriver ikke grusomhetene, men mer antyder dem. Vi vet jo likevel nå mye som har skjedd. Det visste ikke så mange da boka kom ut.

Slike bøker som dette er viktige og det er viktig at vi leser dem.

2 kommentarer:

Bai sa...

Eg har også veldig lyst til å lese denne, men eg har ikkje komme så langt.

Liv sa...

Det må du bare gjøre en dag. Den gikk fort å lese, bare 140 s. Men den sitter igjen i en - det er sikkert.