mandag 23. august 2010

En nåde av Toni Morrison


Toni Morrison er en stor forfatter, men jeg har ikke lest så mange av bøkene hennes. De jeg har lest har jeg likt, så jeg gledet meg til denne.


I en "En nåde" går engelskmannen Jacob Vaark i land i Amerika i 1682, han har arvet et landområde. Men de det egentlig handler om er kvinnene rundt Vaark. Det er Rebekka, som 16-åring blir sendt fra England for å gifte seg med en ukjent mann. Det er Lina, som er indiansk og blir overtatt av Vaark da resten av stammen dør av sykdom. Det er Sorg, som er oppvokst på et skip. Men ingen vet så mye om henne og hun sier svært lite. Tilslutt er det Florens som kommer til dem som avbetaling på skyld.


Det finnes mange slags slaveri, og her får vi høre om flere av dem, også de innvendige. Boka er spennende lagt opp. Hver av personene har egne kapitler og i kapitlene kan vi bli forflytta både i tid og rom. Dette er en bok som det lønner seg å lese over kort tid.


Jeg syns det var en svært god bok. Det var ikke like lett å holde tråden, men det ble en helhet til slutt. Det er ei bok som vil leve lenge inni meg. Toni Morrison skriver så godt, hun har sin helt egen stil. Vet ikke helt hvordan jeg skal beskrive den, men jeg syns det er som en drøm å lese henne. Språket hennes egner seg godt til å fortelle om det forferdelige slaveriet - det er store kontraster.


5 kommentarer:

Anonym sa...

Denne har jeg hatt stående i hylla lenge. Jeg har liksom tenkt at den er tung å lese, men når jeg leser det du skriver så får jeg lyst til å ta den fram.

Liv sa...

Ja, jeg ser inne på bokelskere.no at mange syns den er tung. Enkel er den ikke, men hvis du leser den over kort tid - da går det sikkert bra. Det skal bli spennende høre hva du syns.

Anonym sa...

Jeg leste mye av Morrison en tid, og Elskede er helt klart en favorittroman. Kjenner at jeg får litt lyst til å lese denne også når jeg ser hva du skriver.

Liv sa...

Ja, jeg er enig i at "Elskede" er en av hennes beste bøker. Denne var litt anderledes, men som du skjønner likte jeg den veldig godt.

Rose-maries litteratur- og filmblogg sa...

Jeg holder på med denne boka nå. Jeg trodde at det skulle bli en enkel bok å lese, men jeg får liksom ikke ordentlig flyt i lesingen. Dermed ble den lagt litt til side, uten at jeg har gitt den opp. På en måte var det betryggende å høre at flere har opplevd det samme som meg, men ikke gitt opp - OG endt med en følelse av en god leseopplevelse!