onsdag 18. november 2009

Brev til en ung forfatter av Mario Vargas Llosa


Dette var en bok jeg var spent på. Jeg har ikke tenkt å bli forfatter, men den så spennende ut likevel. Vi andre, som er glad i litteratur leser nok denne boka på en annen måte. Jeg fikk veldig mye ut av boka. Til tider var den ganske vanskelig og jeg hadde litt problemer med å henge på i svingene. Men stort sett ga den meg mye og jeg fikk flere aha-opplevelser.
For eksempel: jeg har bestandig likt Hemingway og hadde dilla og leste alle bøkene hans en gang for lenge, lenge siden. Hva var det med dem som jeg likte så godt? I kapittel 10 om Den skjulte opplysningen skriver Vargas LLosa: Hemingway er en eminent mester i bruken av denne fortellerteknikken......Å fortelle gjennom fortielse, ved hjelp av hentydninger som gjør utelatelsen om til spent forventning og tvinger leseren til å bidra aktivt til utformingen av historien med gjetninger og formodninger, er en av de hyppigste metodene fortellere bruker for at opplevelsener skal stige fram fra historiene deres, det vil si, for å gi dem overbevisningskraft.

Så det var derfor.


Ellers er dette nok en bok i serien XS som Janneken Øverland redigerer for Gyldendal. Til slutt en liten detalj; jeg liker formatet godt. Det er lite - jeg føler meg hensatt til en helt annen tid der jeg sitter i sofaen (eller salongen) med denne lille boka. Det er forresten Stian Hole som har laget omslaget - originalt, men det sier veldig mye.

1 kommentar:

Rose-maries litteratur- og filmblogg sa...

Jeg kjøpte denne boka i dag, og er virkelig spent på den! ;-)