mandag 2. november 2009

Mister Pip av Lloyd Jones


Dette er også en slik bok som inneholder så mye at det er vanskelig å skrive om den, men jeg skal prøve.


Handlinga til boka er lagt til Stillehavsøya Bougainville. Fortellerstemmen er ca 15 år gamle Matilda. Borgerkrigen raser på øya og mange har flyktet. Det har lærerne også, så skolen er stengt. Mr Watts, som også blir kalt Stilkøye bestemmer seg for å lese høyt fra "Store forventninger" av Charles Dickens for ungene. Ett kapittel hver dag. Mr Watts er den eneste hvit igjen på øya. Samtidig kommer også medlemmer fra øyas befolkning og forteller historier og myter til ungene. Slik blir det litt skole likevel.


For ungene er det selve historien om boka "Store forventninger som fenger" og de syns så klart de kan se Mister Pip - hovedpersonen i boka.


Denne boka er dypt tragisk. Vi får et godt blikk inn i borgerkrigens redsler. Men samtidig er ikke det hovedpoenget med boka. Det jeg sitter igjen med er hva fantasien og litteraturen kan gjøre med folk i vanskelige tider. Kanskje det rett og slett kan berge vettet til folk?


Forfatteren dveler ikke ved det grusommer som skjer, noen ganger nevnes det bare i en bisetning. Slik sett er det en rolig og lavmælt bok. For oss som er glad i litteratur er dette en kjærkommen bok.

Ingen kommentarer: