mandag 23. november 2009

Fem år av Ingvald Svinsaas

"Fem år" er andre del en trilogi med sjølbiografiske trekk. Første bok heter "I skyggen av et tårn", kom i 1949, "Fem år" kom i 1950 og siste bind heter "Etter slagene" og kom i 1954. Handlingen er lagt til Løkken verk her i Sør-Trøndelag.

Boka handler om hovedpersonens første 10 - 20 som voksen. Han er arbeidsledig i de harde 30-åra. Under krigen før han jobb på verket og jobber der til freden kommer i 1945.

Boka er et svært godt tidsbilde på ei lita grend i 40-åra. Hovedpersonen kommer fra et lite småbruk som såvidt klarer å fø familien. Han har et godt forhold til foreldrene sine, særlig mor.
Han er en friluftsmann og bruker naturen flittig.

Men det er likevel det samfunnskritiske som gjør denne boka mest lesverdig. Vi får bli med på hovedpersonens tanker fram og tilbake om verdien av et menneske og hvor viktig det er å stå på det man tror på. Og ikke bare hovedpersonen, men også andre deler sine tanker med oss.
At Svinsaas var kommunist er ingen hemmelighet. Jeg syns han argumenterer godt for sine holdninger i boka uten at det blir propaganda av det.

Ingen kommentarer: